sporken planten

De bijen hebben het moeilijk. Vooral het gebrek aan bloeiende planten speelt hen parten. Laten we samen er iets aandoen: bloeiende struiken planten.

Spork is de ideale bijenstruik.

De spork (Rhammus frangula) bloeit van mei tot september. En is daarmee meteen de langstbloeiende struik van West-Europa. Bijen zijn verzot op de vele kleine bloemetjes. Ze halen er zowel stuifmeel als nectar op. Vogels en fazanten houden van de vele bessen, die de struik maanden lang tooien. Bijzonder is dat bloemen en bessen tezeldertijd aanwezig zijn. Bovendien is de plant van levensbelang voor sommige vlinders : de spork is de enige waardeplant voor de citroenvlinder. Ook de rupsen van het boomblauwtje leven van de bladeren.

Spork kan overal groeien en bloeien.

De spork groeit makkelijk op alle bodems, het liefst wat zuur en vochtig. Plant hem in de zon, dan levert hij massa’s bloemen, reeds in het jaar van aanplant. Hij wordt 2 tot 5 meter hoog. Snoeien deert hem niet : het levert net meer takken en bloemen op. Vandaar dat hij van oudsher in heggen en houtkanten gebruikt werd.

Een inheemse, maar onbekende struik.

Alhoewel de struik inheems is in heel West-Europa, kennen momenteel maar weinigen hem nog. Met uitzondering van wij, imkers. Het is inderdaad een ietwat onopvallende struik, behalve dan dat hij het hele bloeiseizoen zoemt van de bijen. Deze ecologische superstruik verdient dan ook meer aangeplant te worden. Vandaar deze actie : laten we het volgend voorjaar 100.000 sporken planten. Zo voorzien we de bijen en andere dieren heel het jaar door van voedsel.

Plant mee !

De Commissie bijenweide LIB vzw en de Limburgse imkersbonden spreekt de komende maanden honderden verenigingen,landbouwers en bedrijven aan met de vraag samen 100.000 sproken te planten. Langs bossen, in heggen, bij boerderijen, parken, tuinen, industrieparken, overal waar er een beetje plaats is.
Maar laten we als imkers het voorbeeld geven en massaal planten. En spreek meteen je buren, vrienden, vereniging of gemeente aan en bestel samen.

. Het door de Commissie bijenweide verkochte plantgoed wordt gekweekt door een Belgische kweker van bosplantgoed . Kwaliteit verzekerd dus.
. Het betreft planten met blote wortel, die verpakt zijn per 25 (behalve natuurlijk voor wie maar 1 of enkele planten koopt).
. Het zijn stevige planten in de maat 80/120 (gemiddeld 1 meter hoog). Zo kunnen ze probleemloos concurreren met de andere begroeiing.

We willen deze actie warm aanbevelen en hopen dat je nog een plaatsje kan vinden om je leefomgeving nog te vergroenen. Vanzelfsprekend stellen we het erg op prijs indien je deze actie ook bekend zou maken bij je familie, vrienden en kennissen en via de digitale kanalen waarover je beschikt.

ER ZIJN REEDS MEER DAN 2000 PLANTEN BESTELD.