Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan gratis in voor onze wekelijkse agenda via deze link

Wetgeving etikettering

Wetgeving etikettering

Wetgeving Etikettering

Als producent van honing met een rechtstreekse verkoop aan de consument vallen wij vanaf 01/08/2004 onder de nieuwe wetgeving rond etikettering van onze honingproducten.

Hierna geven we U de belangrijkste punten:

Iedere in de handel gebrachte pot honing dient voorzien zijn van een etiket of enige andere zichtbare, goed leesbare en onuitwisbare aanduiding waarop volgende vermeldingen voorkomen.

Verplichte vermeldingen

  1. Honing (naam van het product).
  2. Naam en adres van de imker (herkomst).
  3. Land van herkomst.
  4. Netto gewicht in grammen (g) of kilogrammen (kg).
  5. Lotnummer.
  6. Datum uiterste houdbaarheid.

Wat betekenen deze vermeldingen en waarom zijn ze verplicht op het etiket aan te brengen?

Honing

Dit is de productnaam en moet aan bepaalde wettelijke verplichtingen voldoen of men mag deze vermelding niet gebruiken. meer info vind je op de website van het FAVV: https://favv-afsca.be/nl/themas/dieren/dierlijke-productie/bijenteelt

Naam en adres van de imker

Een imker die voeding in de handel brengt, moet zich kenbaar maken en dit maakt deel uit van de traceerbaarheid, een belangrijk onderdeel in de reglementering van het FAVV. Naam en adres zijn hierbij verplicht, het telefoonnummer niet.

Land van herkomst

In de meeste gevallen zal dit voor onze imkers België zijn. Moest de honing van een ander land of landen afkomstig zijn, dan is een andere Europese wetgeving van toepassing, afhankelijk van de herkomst van de honing: Europese lidstaat of niet-Europese of een mengvorm daarvan. Dit moet dan expliciet op het etiket worden vermeld:

  • gemengde EU-honing.
  • gemengde niet-EU-honing;
  • gemengde EU- en niet-EU-honing.*

* Omwille van de vele vervalste honing op de markt, worden deze vermeldingen binnen de EU opnieuw in vraag gesteld. De wetgeving hierrond kan dus binnenkort worden aangepast maar is voorlopig nog van toepassing.

Nettogewicht in grammen (g) of kilogrammen (kg)

Wettelijk is er een afwijking toegestaan van 3 % op het aangegeven gewicht.

Lotnummer

Dit is een codering, eigen aan de imker, die toelaat de productie te traceren. Volgende elementen zijn hierin minimaal gekend:

  • nummer(s) van de kast of kasten;
  • plaats waar de honing werd gewonnen: in dit geval: België.
  •  

Welke honing werd samen geslingerd, samengevoegd of op eenzelfde moment afgevuld. Het is duidelijk dat het de bedoeling is dat men van elke pot verkochte of te koop gestelde honing moet kunnen terugvinden waar, wanneer en in welke omstandigheden deze geoogst werd.

Datum uiterste houdbaarheid

Aangezien honing geen zeer bederfbaar product is er geen verplichting, maar het oogstseizoen wel. Wanneer we ervan uitgaan dat honing toch minstens 2 jaar houdbaar blijft, kan men ook de uiterste houdbaarheidsdatum snel bepalen. Honing geoogst in augustus 2024 heeft dus als oogstseizoen: zomer 2026 en krijgt als uiterste houdbaarheidsdatum: juli 2026.

Bewaartips

Niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar (kans op botulisme)*

*    Hoewel deze vermelding niet als verplicht wordt opgenomen in de Belgische wetgeving, staat ze wel vermeld in de Europese verordening. Vermits we als imker altijd de eindverantwoordelijke zijn van ons verkochte product, adviseren we deze tekst toch op het etiket te vermelden om latere juridische discussies te vermijden.

Donker, droog en koel bewaren bij een temperatuur lager dan 15 °C

Zeker bij zomerhoning lijkt ons dit een nuttig advies en dus aan te raden, hoewel niet wettelijk verplicht.